Beboernes blå-grønne hage
Askerelva er i dag en strømmende, pulserende åre. En vital åre som knytter skog med fjord, innland til kystlinje og det skyggefulle, lukkede rom til den åpne, vide horisonten. Askerelva er en reise langs varierte naturtyper, den rommer et bredt spekter av arter og gir en tilgang og nærhet til vannet og dets mange dynamiske kvaliteter.
Til tross for Askerelvas mange romlige og estetiske kvaliteter, er det i dag et oversett grønt pusterom. Hvorfor benyttes ikke Askerelva som hverdagens pusterom? Hva gjør at den store, nærliggende blågrønne hagen ikke besøkes?
Hvordan kan det i Asker kommune utformes et blå-grønnsystem, slik at det bygger videre på stedets landskapskarakter, synliggjør kulturverdier, skaper forbindelser for mennesker, andre arter, og veier for vannet ned til fjorden?
Emne: Landskapsarkitektur grunnkurs 3 - Naturlaboratorium Oppgave: Analyse og strategi Askerelva Team: Marte Kristiansen, Bjørn Blom Jensen, Sara Sten Holvik og Heidi Fosse Sted: Asker, Viken Tidsrom: Høst 2021
Visjon
Vi ønsker å koble sammen Askerelvas fragmenterte sår og skape et nettverk av stier der vi kan etablere sosiale knutepunkt for de nærliggende barnehagene, sykehjemmene, skolene og barnefamilie-boligene. Her kan mennesker knyttes sammen på tvers av alder, livssituasjon og interesser og skaper samhold og tilknytning til hverandre og stedet.
“Skape en helhetlig blå-grønn åre som knytter sammen nærmiljøet.”
Nye stier
Instutisjoner/ bebyggelse
Blå-grønn struktur
Askerelva
Topografi
Kvaliteter
Askerelva er i dag en strømmende, pulserende åre som knytter sammen skog med fjord, innland til kystlinje og det skyggefulle, lukkede rom til den åpne, vide horisonten. Askerelva er en reise langs varierte naturtyper og fasiliteter, den rommer et bredt spekter av arter og gir en tilgang og nærhet til vannet og dets mange dynamiske kvaliteter.
Utfordringer
Stisystemet på tvers og langs med Askerelva i dag, fremstår svært fragmentert. Spredte, sporadiske stier, leder fotgjengere i forvirring mot motorveiene og vekk fra elvas naturlige løp. Til tross for Askerelvas mange romlige og estetiske kvaliteter er Askerelven i dag et lite benyttet grønt pusterom.
Mennesker
På diagrammet over (t.v.) har vi markert området med 500 meter radius fra elven. Her fant vi ut at det bor nærmere 12.000 mennesker i nær tilknytning til elven. Når vi så på alderen til beboerne rundt elven, så vi at det var en stor del eldre vest i området ved siden av Bondivannet. Her så vi at eldre beboere ofte var bosatt i nærhet til hverandre. Rundt askerelven har vi også sett at det bor et flertall av barnefamilier.
Bilen blir løsningen
Askers befolkning setter seg heller i hver sin bil, forurenser og kølegger byen på vei til de etablerte og velbesøkte turområdene Semsvannet og Vardåsen, hvor frisk luft endelig kan inhaleres.
Distanser
Etter å ha vært i kontakt med ulike barnehager og eldrehjem har vi laget et utgangspunkt på hvor lange distanser de ulike aldersgruppene vanligvis går. Dette kan være en fordel når vi skal lage stisystem som kan tilpasses ulik bevegelsesrange, der hver og én kan gå turer etter helsetilstand og kroppsfunksjon.
Vardåsen
Semsvann
Akerselva